1 Nisan 2017 Cumartesi

İçe Dönük Olmak Bir Problem Midir?

Özellikle son yıllarda gerek okulda, gerek iş hayatında, gerekse sosyal yaşantımızda konuşkan insanlar hep ilgi çeker, her zaman daha çok şey başarabilecekleri düşünülür. Peki gerçekten bu böyle midir? Bir insanın dışa dönük olması daha başarılı olduğu anlamına mı gelir? Ya da tam tersi içe dönük bir insan başarısız ve mutsuz mudur?
     
Hareketli ve konuşkan insanlar bir çok ortamda tercih sebebi olsa da bu yalnızca sahip oldukları kişiliklerinin bir sonucudur. Ne hayattaki başarılarını, ne çalışma verimlerini, ne de mutluluklarını bu özellikleriyle bağdaştırmak doğru olmaz. Her insanın kendini mutlu ve rahat hissettiği ortamlar ve çalışma şekilleri vardır. Dışa dönükler için bu; kalabalık gruplar, sürekli aktif iletişimin var olduğu ortamlar olabilirken, içe dönükler için; daha sessiz sakin, kendi içlerine ve fikirlerine yoğunlaşabilecekleri ortamlar olabilir. Dünyanın daha iyiye gitmesi için içe dönüklerin de içlerinde güçlü bir potansiyel taşıdığı, yalnızca farklı biçimlerde bu potansiyelin ortaya çıktığı gerçeği kabul edilmelidir.

Şimdi bir "içe dönüğün" kendisinden bu potansiyeli ve kişilik özelliğinin nasıl göz ardı edildiğini dinleyebiliriz. Susan Cain bu konu üzerinde fazlaca çalışmış bir insan ve bu TED konuşmasında söyledikleri, aynı özellikleri taşıyan hemen herkesin onaylayacağı cinsten. Ben çok severek ve haklı bularak dinledim, yıllardır çevremi bu konuda ikna edememişken aynı fikirlere sahip birinin varlığı ve bunları anlatırken sergilediği başarı beni çok mutlu etti.

Dışa dönük ve hareketli insanların ön planda olduğu bu yeni dünyada, gerçekten neler yapabileceğinizi fark etmek için belki de bu konuşma ilham kaynağı olur.


0 yorum:

Yorum Gönder