29 Mart 2017 Çarşamba

Zamanı Verimli Kullanmak İçin Bir De Pomodoro'yu Deneyin!

Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında çalışmak ve yaptığımız işe konsantre olmak hepimiz için zorlu bir iş haline geliyor. Hele yapılacak yığınla iş varsa ve sizin konsantrasyonunuz dağılmak için bahane arıyorsa belki de bir zaman yönetimi tekniğine ihtiyacınız vardır.

     Günümüzde etrafımızdaki dikkat dağıtıcı unsurlar o kadar fazla ki! Televizyonlar, bilgisayar ekranları ve o ekrandan dünyaya açılmayı sağlayan internet, akıllı telefonlar... bunlar elbette başka bir yazıya daha detaylı bir şekilde konu olabilirler. Bu yazımızda basit bir teknikle konsantre olmak mümkün müdür sorusuna yanıt vereceğiz.

zamanı etkin kullanmak

     1992 yılında Francesco Cirillo, kendi dikkat dağınıklığına çözüm olarak mutfakta bulduğu küçük zamanlayıcıyı kullanır. Bu zamanlayıcı domates şeklindedir ve Pomodoro tekniğinin adı da buradan gelir. İtalyanca'da domates manasına gelen Pomodoro Tekniği'ni başlangıçta bireysel olarak uygulayan Francesco Cirillo, zamanla bu tekniği geliştirmiş ve bugünkü şeklini vermiş.

     Tekniğin mantığı aslında çok basit, çalışma zamanlarınızı bir zamanlayıcı yardımıyla küçük dilimlere ayırmak. Tekniğe göre yalnızca çalışacağınız işe odaklanarak geçirdiğiniz her 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık bir dinlenme süreniz var. Bu dinlenme süresinde ise işle ilgili hiç bir şey yapmayacaksınız. Francesco Cirillo bu 30 dakikalık zaman dilimini bir Pomodoro olarak adlandırmış. 4 Pomodoroluk çalışma sonrasında ise 15 dakikalık uzun bir mola hakkınız var.

Pomodoro Tekniği ile zamanı etkin kullanma

      Teknik ayrıca yaptığınız işlerin süresini Pomodoro sayısı şeklinde kaydetmenizi öneriyor. Özellikle rutin işlerinizi yaparken bu şekilde Pomodoro sayabilir ve zaman ilerledikçe azalan Pomodoro sayınızı izleyebilirsiniz.

     Aslında çok basit gibi duran teknik, kolayca dikkati dağılan insanlar için bir mucizeye dönüşebilir çünkü uzun uzadıya bir işle uğraşmak için harcanılan çaba onlar için normal bir işin süresini iki-üç katına kadar çıkarabilir. Teknik sayesinde kendinize koyacağınız küçük zaman hedefleriyle belki dikkat dağıtıcılardan biraz olsun uzak kalmayı başarabilirsiniz.

     Tekniği uygularken basit bir saat, sayaç veya mutfak zamanlayıcısı kullanabilirsiniz. Yukarıda da resmini göreceğiniz tekniğin isminden gelen sevimli domatesler ise Pomodoro Tekniği 'nin web sayfasında satışa sunulmuş durumda. Bunun yanı sıra uygulama marketlerinde bulabileceğiniz Pomodroido adında ücretsiz bir uygulama da direkt olarak bu teknik için tasarlanmış. Ancak uygulamayı yine akıllı telefonlardan kullanacak olmak bana kalırsa risk almak demek. Teknolojiden uzak, daha basit yöntemler her zaman konsantre olmak isteyen biri için çok daha iyi olabilir.

     Pomodoro Tekniğinin pomodorotechnique.com adresindeki web sayfasından daha ayrıntılı bilgi edinmeniz mümkün. Aynı zamanda bu sayfadan zamanlayıcılar, teknikle ilgili kitaplar ve eğitimler edinebilirsiniz. Siz de her dakika dikkati dağılan, eli telefona giden, şu şarkıyı da dinleyip başlayacağım, bu haberi de okuyup sonra başlarım diyenlerdenseniz: Durun! Ve işinizi bitirmek için 25 dakika ayırın!



Fotoğraflar:https://www.pexels.com/

0 yorum:

Yorum Gönder