7 Nisan 2017 Cuma

Biriken İşleri Nasıl Bitirelim?


biriken işleri tamamlamak

Zaman zaman kafamızın içi büyük-küçük yapılması gerekenlerle doludur. Kafanız çok karışık olduğun çok ufak işler bile, örneğin çöpleri atmak, markete gitmek gibi, karmaşanıza bir düğüm daha atar. Tam da bu dönemlerdeyken, daha önce okuduğum yazılardan yola çıkarak, biriken işleri bitirmek için uyguladığım birkaç maddeyi sizinle paylaşmak istiyorum:

1. Adım-İşlerinizi listeleyin: Aklınızda yapılacak ne varsa yazın! "Bu kadar mıydı?" demeyin, yazma işini küçümsemeyin. İşlerinizi madde madde,öncelik gözetmeden sadece kağıda dökmek bile yükünüzü hafifletecek.

2. Adım-Kısa işleri aradan çıkartın: Listenizi kontrol edin, eğer beş-on dakika içinde halledebileceğiniz işler varsa hemen yapın, aradan çıksın. Erteledikçe birikiyorlar ve dağ oluyorlar, yapalım bitsin. Mesela birine telefon etmek, bir mail atmak, önceki gün katlamadığınız kıyafetlerinizi katlayıp koymak…

3. Adım-Kalan işlerden acil olanları öne alın: Eminim ilk iki maddede listenizden eksilen çok şey oldu. Şimdi ciddi meseleler kaldı. Bunların da her biri için tahmini bir süre ve aciliyet derecesi belirleyin. En acil ve kısa sürecek olanlar, en önce aradan çıkması gerekenler, unutmayın!

4. Adım-Uzun vadeli maddeler için plan yapın: Kaldı en çetrefilli konularımız. Bu maddelere verdiğiniz tahmini süreyi göz önüne alarak bir planlama yapın. Mesela bir ay sonra gireceğiniz bir sınava hazırlanmak çok vaktinizi alır, ama bunu günde bir saat ya da her hafta Perşembe ve Cumartesi günleri ikişer saat çalışmak üzere planlamak ciddi yol kat etmenizi sağlar. Bu şekilde planlamalarınızı da yaptıktan sonra yine en acillere en önce başlıyoruz.

Dediğim gibi bunlar farklı tekniklerden, ilham verici sözler vb. yerlerde okuduklarımdan aklımda kalanların bir derlemesi. Ama işe yarıyor, emin olun, çok sıkıştığım zamanlarda kullanırım bu yöntemi ve gerçekten liste azaldıkça kafanızın nasıl rahatladığına inanamayacaksınız. Deneyin, faydasını birlikte görelim :)


Fotoğraflar:https://www.pexels.com/

0 yorum:

Yorum Gönder